Wat is zoekmachine-optimalisatie?

De ontwikkeling van zoekmachine-optimalisatie en wat er mee gemoeid is

De ontwikkeling van zoekmachine-optimalisatie

In de afgelopen twee decennia groeide Google uit tot de grootste zoekmachine ter wereld. Ze werd de grootste door innovaties en door toekomstgerichte investeringen. De doorgevoerde vernieuwingen hadden een impact op hoe snel en hoeveel websites Google kon verwerken. Daarnaast werden zoekresultaten ook anders opgezet. Dat ging niet langer meer op alfabetische volgorde, maar op basis van relevantie ten opzichte van de zoekopdracht.

Na het proberen van diverse methodes, rangschikt Google websites nu op basis van de content van de website, de activiteit op sociale media en de kracht van het linknetwerk. Voor een website geldt dus dat die up-to-date moet zijn, goed aansluit op de doelgroep, responsief is en regelmatig van nieuwe content moet worden voorzien. Daarnaast is het belangrijk om profielen op sociale media te hebben en daar actief op te zijn. Verder is een goed linknetwerk ook van grote invloed op de positie in de zoekresultaten.

zoekmachine-optimalisatie Arnhem
zoekmachine-optimalisatie arnhem

Wat heeft invloed op zoekmachine-optimalisatie?

Een stijging in de zoekresultaten gaat uiteraard niet vanzelf. Activiteit speelt hierin een zeer belangrijke rol. Activiteit van uzelf, maar ook de activiteit van de concurrentie. Als de activiteit van de concurrentie laag is, is er zelf minder activiteit nodig om het gewenste resultaat te behalen en andersom. Natuurlijk moet de activiteit wel gericht zijn, anders heeft het weinig zin.

De branche waarin u zich bevindt en hoe specialistisch uw dienst of product is, is ook van invloed op zoekmachine-optimalisatie. Een uitgebreide webshop heeft op meer fronten concurrentie dan een bedrijf dat zich richt op maar een paar producten.

Daarnaast is de effectiviteit van zoekmachine-optimalisatie op uw positie in de zoekresultaten ook afhankelijk van de zoekwoorden waarop wordt ingezet. Een gezonde variatie van korte en lange zoekwoorden is hierbij zeer belangrijk.