14 februari 2017 Ranknet

Vijf tips om teksten te schrijven

Vorige week bespraken we het belang van spelling en grammatica bij zoekmachine-optimalisatie en daarvoor wanneer je woorden los of aan elkaar schrijft. In deze blog gaan we het hebben over het schrijven van teksten. Goede teksten schrijven, is niet eenvoudig, maar ook geen hogere wiskunde. Om de ontluikende schrijver een houvast te bieden, worden in deze blog vijf punten besproken die helpen bij het schrijven van teksten.

1. Bedenk je onderwerp

Voordat je ook maar iets kan gaan schrijven, moet je weten waarover je gaat schrijven. Dit hangt af van je vakgebied, uiteraard, maar ook van datgene waarover je wil schrijven. Zo kan een webdesigner een blog schrijven over het uitwerken van een concept of het bedenken van een websiteopmaak, een loodgieter kan een overzicht maken van zaken waar mensen zelf aan kunnen denken en een coach kan een blog schrijven over assertiviteit.

Mocht je echt niet weten waar je over wil schrijven, begin dan gewoon. De kans is redelijk aanwezig dat je halverwege ontdekt waar je echt over wil schrijven.

2. Bepaal je doelpubliek

Bij het schrijven van een tekst is het, naast je onderwerp, belangrijk om te weten voor wie je de tekst schrijft. Dit heb je nodig om te bepalen welke woorden je wel en niet kan gebruiken, wat je kan beschouwen als aanwezige kennis en wat zal moeten worden uitgelegd. Ook zal je doelpubliek deels bepalen over welke onderwerpen kan worden geschreven. Ook al vindt iedereen gebakjes wel lekker, lezers van een blog van een accountantskantoor hebben meer aan tips en hebben mogelijk ook meer interesse in blogs die gaan over accountancy.

3. Werk een schrijfplan uit

Voordat je daadwerkelijk gaat schrijven, is het belangrijk om de opbouw van je tekst uit te werken. Dit kan je denkbeeldig doen, maar je kan dit ook op papier uitschrijven.

Over het algemeen begin je een schrijfplan met het vaststellen van je onderwerp, je doelpubliek en een titel. Daarna bedenk je wat voor subonderwerpen je wilt bespreken en die staan dan in tussenkopjes. Een tekst eindig je vaak met een afsluiter, die van vorm kan wisselen afhankelijk van de tekstsoort en –vorm.

4. Tekststructuur door tussenkopjes

Een tekst die bestaat uit één geheel, is onoverzichtelijk, schrikt af en is lastig om te lezen. De twee afbeeldingen van teksten hieronder laten het contrast tussen een tekst met tussenkopjes en een tekst zonder tussenkopjes duidelijk zien.Tekst schrijven tekst met opmaak tekst schrijven tekst zonder opmaak

Tussenkopjes hebben verschillende functies:

  • ze maken de tekst overzichtelijker, wat minder afschrikt;
  • ze geven een beknopt overzicht van de onderwerpen die in de tekst worden besproken;
  • ze houden de aandacht van de lezer vast;
  • ze geven de lezer een idee waar de betreffende alinea over gaat.

Elke goede tekst gebruikt tussenkopjes, zowel offline als online. Voor online teksten geldt, echter, wel dat de leesbaarheid sneller in het geding is met grotere stukken tekst door de beeldschermen waarop de teksten vaak worden gelezen. Die beeldschermen zijn veelal niet prettig om lange stukken tekst te lezen, dus vermoeit dat de lezer snel. Probeer daarom een maximum aan te houden van vijf tot acht regels per alinea.

5. Revisie

Nadat je de tekst hebt geschreven, kan je deze het beste een dag laten liggen en gewoon even wat anders gaan doen. Lees na een dag of twee de tekst weer door. Deze ‘rustperiode’ zorgt ervoor dat je niet meer precies weet wat er in de tekst staat en dat je zo niet datgene leest dat je wilt lezen. Dit laat je eventuele spelfouten, kromme zinnen en/of grammaticale missers in de tekst zien en geeft je de gelegenheid die te corrigeren.

Laat iemand anders de tekst ook lezen. Een fris perspectief is altijd welkom en kan onduidelijkheden uit de tekst halen. Het kan zijn dat je stukken tekst opnieuw moet schrijven, omdat ze bij nader inzien niet goed aansluiten op de rest van de tekst of waar de tekst komt te staan. Maar, als alles klaar is, kan je de tekst gaan plaatsen en genieten van het werk dat je hebt geleverd.

Als je wilt weten hoe je een tekst optimaliseert voor zoekmachine-optimalisatie, lees dan snel over deze zes tips om je tekst te optimaliseren voor zoekmachine-optimalisatie.

Tagged: , ,