10 juli 2017 Ranknet

Gehackt, voorkomen is beter dan genezen. Vier tips tegen hacken.

Een tijdje terug vond er een grote hackaanval plaats d.m.v. een virus. Omdat nieuws hierover weer afneemt en er ook relatief weinig berichten zijn over ransomsoftware (software dat jouw gegevens gijzelt) en phishing, lijkt de aandacht ook wat te verslappen. Dit is juist wat er niet moet gebeuren.

Zodra je gehackt bent, heb je een groot probleem en een oplossing voor die hack is van de situatie afhankelijk. Het is daarom een stuk beter om te voorkomen dat je überhaupt wordt gehackt. De meeste hackers gebruiken software die zoekt naar zwakheden in de beveiliging. Worden die zwakheden niet gevonden, dan gaat de software ergens anders kijken. We bespreken hier vier tips die je minder kwetsbaar maken voor hacks.

Stel een uitgebreid en veilig wachtwoord in

Een wachtwoord dat bestaat uit je geboortedatum of –plaats, je favoriete kleur of de namen van je kinderen/partner zijn het makkelijkst om te hacken. Afgezien van het feit dat je om de zoveel maanden eigenlijk je wachtwoorden wil vernieuwen, is het ook verstandig om je wachtwoorden de volgende eigenschappen te laten hebben:

  • gebruik geen bestaande woorden of namen;
  • gebruik minstens één cijfer, één hoofdletter en één leesteken;
  • zorg ervoor dat je wachtwoord minimaal 8 tekens lang is;
  • vervang niet simpelweg de letters van je wachtwoord met cijfers.

Klik niet zomaar op links in e-mails

Links in mails zijn veelal onbetrouwbaar. Als je op een link moet klikken (voor verificatie of iets dergelijks), controleer dan altijd de afzender. Is het e-mailadres te afwijkend of klopt er gewoon helemaal niets van, gooi de e-mail dan meteen weg. Mocht je twijfelen of zekerheid willen, bel dan met de instantie, het bedrijf of de organisatie in kwestie.

Instanties zullen nooit om je gebruikersnaam en/of wachtwoord vragen

Instanties of bedrijven zoals Microsoft, Apple of een bank zullen nooit, maar dan ook nooit, om je gebruikersnaam en/of wachtwoord vragen. Dus, hoe officieel een e-mail of bericht er ook uit mag zien, geef er nooit gehoor aan. Mocht je bang zijn dat er iets kan gebeuren met je rekening of gegevens, bel dan altijd de instantie of het bedrijf in kwestie op om de e-mail te verifiëren.

Update Windows en plug-ins.

Windows en Mac OS voeren regelmatig updates door. Deze updates zijn o.a. bedoeld om je computer of laptop te beschermen. Ook dichten de updates mogelijke gaten in de beveiliging. Voer dus altijd deze updates uit, hoe vervelend het soms kan lijken.

Ook je browser kan een kwetsbare plek zijn. Update je browser daarom altijd naar de nieuwste versie en vergeet ook niet om altijd je plug-ins bij te werken. Deze kunnen als achterdeur door hackers of hun software worden gebruikt om alsnog je systeem in te komen.

Als je de bovenstaande tips opvolgt, is de kans dat je gehackt wordt aanzienlijk afgenomen. De dreiging is nooit helemaal weg, maar je moet deze tips zien als een tuinhek. Als een inbreker moet kiezen tussen een tuin met een hek en een tuin zonder hek, is hij veel sneller geneigd om de tuin zonder hek te kiezen, want dan hoeft hij geen extra moeite te doen om binnen te komen.

Tagged: ,